Meanwhile in Lapland

45vrk vauvamasua 💗

Näinä aikoina, kun ihanainen pieni Lempi köllii äipän sylin lämpimässä siinä hellittelylellittelyssä, ihmeellisessä unenomaisessa olotilassa ja ehkä hieman vielä pohtien- mikäs juttu tämä juttu nyt oikein onkaan, kirmaa Jaska huoletonna pohjoisessa.
Vatsamakkaroita ei ehdi kerääntyä, sen verran aktiivista on tämä meidän tämänkertainenkin loma.

Viikon sisään on vaellettu:
Sallivaaraan, vanhalle poroerotuspaikalle. Alue aitoineen ja autiotupineen kuuluu Lapin arvokkaimpiin kulttuurihistoriallisiin kohteisiin. Matkaa kertyi kaikkinensa sellaiset rapiat 15km.


"Sallivaara on kämppineen ja aitoineen yksi harvoista hyvin säilyneistä vanhan ajan suurista poroerotuspaikoista. Joulu- ja tammikuussa pidetyt erotukset kestivät viikosta kahteen viikkoon, ja väkeä kerääntyi paikalle läheltä ja kaukaa. 1950-luvulla erotuspaikalle syntyi erikoinen markkinaperinne iltatoreineen ja tansseineen. Poroerotuksen aikaan osa tuvista oli nimismiehien käytössä ja tuvat kulkevat edelleen poliisien kämppä-nimellä"

onkos täällä se poliisien kämppä?
apua - täällä ollaan putkassa :)
  
kiivettiin myös vaaralle
sieltä oli huikeet maisemat

Kiivettiin toistamiseen Joenkieliselle :)
Sukulaiset, kun olivat käymässä niin pitihän heidät kieliselle houkutella. Ilma oli sopivan viileä joten ei ollut ylitsepääsemätöntä laki saavuttaa. Tottumattomien vaeltajien kanssa hieman pitempi päivästä tuli, mutta periksi ei annettu-ylös vaan kun alkuun oli päästy. 

johan on hidasta sakkia...


On kierretty kahdesti luontopolku ja nähty upea, sadunomaisen kaunis valkoinen poro. Sääli ettei ehditty kuvaamaan.  Eihän valkoinen poro täällä todellakaan harvinainen ole, mutta tuo oli niin puhtaanvalkoinen, sellaista ei olla aiemmin nähty.



Käyty jälleen Levillä - itseasiassa kahdesti, kun nuo sukulaiset- etelänihmiset haettiin Kittilän kentältä ja taas muutaman päivän kuluttua vietiin sinne takaisin. Juu täältä on kaikki kaukana. Lentokentät on joko Ivalossa a´100km tai tai Kittilässä a´150km.
Vientireissulta jäätiin muutamaksi päiväksi Leville. Käytiin mm Taivaan valkeiden tonttulassa  porokeitolla ja Levin huipulla lenkillä. Keskustasta löydettiin ihana King Crab-ravintola, joka sattumoisin oli AUKI. Kun ei ole sesonkiaika, ei ole ihmisiä, eikä ihmeesti vaihtoehtoja, missä vatsaansa täyttäisi.

Taivaan valkeat



Levin huipulla oli hiukka tuulista
kaksi komiaa, maisema ja Jaska :)

Leviltä Lemmenjoelle ajellessa päätettiin tehdä kulttuurimatka Kaalimaahan Pokassa ja tutustua Taatsin Seitaan sekä Taatsin "kirkkoon"... Hieno nähtävyys - olisi pitänyt hetki hiljentyä.



Taatsin seita
Jylhä Taatsin seita sijaitsee Kittilän koillisosassa, noin 11 kilometriä Pokan kylästä luoteeseen. Seita on luonnon muovaama kymmenisen metriä korkea ylöspäin kapeneva kivipaasi Taatsijärven kallioisella rannalla. Samuli Paulaharju kuvailee kohdetta teoksessaan Lapin muisteluksia (1922):
"Syvimmässä sydänmaassa, korkealla Kitisen latvoilla, on Taatsin seita, ristimättömän kansan kuulu jumalainen…Pienen jyrkkärantaisen Taatsijärven pohjoisrannalla, äkkijyrkän pahtaseinän suojassa, se seisoo kuin mahtava röyhyinen peikko, harmaa vuorenäijä. --- Aikoinaan sanotaan ukon päässä olleen "lakinkin", kivimuodostuman kuin lapinäijän nelikolkkapäähineen, mutta uskottomat ihmiset ovat karistaneet sen maahan."

Taatsinkirkko

Lähellä seitakiveä on Taatsinkirkkona tunnettu pystysuora kallio, joka avautuu Taatsijärven selälle. Kalliopahtaa on uhrimenojen ohella käytetty tehokkaana peuranpyyntipaikkana. Paikan nimitys on kuvaava - kallion seinämät antavat äänelle kirkkomaisen kaiun, ja kallion voi nähdä muodostavan kirkonpenkit. Pahdan laakeaa ylätasannetta on myöhemmin käytetty kirkonmenojen toimituspaikkana. Paulaharju kirjoittaa:
"Vesi juoksee siellä ja tippuu ja ottaa kaijun niinkuin saarnattaisiin siellä. Se on niinkuin huone. Sanothan, että se on jättiläisten tekemä. Lappalaiset ovat laittanhet uhriaan siellä päällä, poronsarvia ja kalanpäitä, peuransarvia ja luita. Aina laskiaisiltana kun on keitetty poronkoparoita, on luut viety sinne. Ja kalanpyynnistä on myös viety osa sinne. Kallion alle ovat uhrinsa panhet. Taatsinkirkon alla ovat lappalaiset laulanhet seitarukouksiansa. Se kun kumisi, siksi siellä lauloivat." (Seitoja ja seidan palvontaa 1932)

miten niin pystysuora?  ihan tää on tasianen
nää on ne kirkonpenkit 

Kommentit