Meanwhile in Lapland

45vrk vauvamasua ūüíó

Näinä aikoina, kun ihanainen pieni Lempi köllii äipän sylin lämpimässä siinä hellittelylellittelyssä, ihmeellisessä unenomaisessa olotilassa ja ehkä hieman vielä pohtien- mikäs juttu tämä juttu nyt oikein onkaan, kirmaa Jaska huoletonna pohjoisessa.
Vatsamakkaroita ei ehdi kerääntyä, sen verran aktiivista on tämä meidän tämänkertainenkin loma.

Viikon sisään on vaellettu:
Sallivaaraan, vanhalle poroerotuspaikalle. Alue aitoineen ja autiotupineen kuuluu Lapin arvokkaimpiin kulttuurihistoriallisiin kohteisiin. Matkaa kertyi kaikkinensa sellaiset rapiat 15km.


"Sallivaara on kämppineen ja aitoineen yksi harvoista hyvin säilyneistä vanhan ajan suurista poroerotuspaikoista. Joulu- ja tammikuussa pidetyt erotukset kestivät viikosta kahteen viikkoon, ja väkeä kerääntyi paikalle läheltä ja kaukaa. 1950-luvulla erotuspaikalle syntyi erikoinen markkinaperinne iltatoreineen ja tansseineen. Poroerotuksen aikaan osa tuvista oli nimismiehien käytössä ja tuvat kulkevat edelleen poliisien kämppä-nimellä"

onkos täällä se poliisien kämppä?
apua - täällä ollaan putkassa :)
  
kiivettiin myös vaaralle
sieltä oli huikeet maisemat

Kiivettiin toistamiseen Joenkieliselle :)
Sukulaiset, kun olivat k√§ym√§ss√§ niin pitih√§n heid√§t kieliselle houkutella. Ilma oli sopivan viile√§ joten ei ollut ylitsep√§√§sem√§t√∂nt√§ laki saavuttaa. Tottumattomien vaeltajien kanssa hieman pitempi p√§iv√§st√§ tuli, mutta periksi ei annettu-yl√∂s vaan kun alkuun oli p√§√§sty. 

johan on hidasta sakkia...


On kierretty kahdesti luontopolku ja n√§hty upea, sadunomaisen kaunis valkoinen poro. S√§√§li ettei ehditty kuvaamaan.  Eih√§n valkoinen poro t√§√§ll√§ todellakaan harvinainen ole, mutta tuo oli niin puhtaanvalkoinen, sellaista ei olla aiemmin n√§hty.K√§yty j√§lleen Levill√§ - itseasiassa kahdesti, kun nuo sukulaiset- etel√§nihmiset haettiin Kittil√§n kent√§lt√§ ja taas muutaman p√§iv√§n kuluttua vietiin sinne takaisin. Juu t√§√§lt√§ on kaikki kaukana. Lentokent√§t on joko Ivalossa a´100km tai tai Kittil√§ss√§ a´150km.
Vientireissulta j√§√§tiin muutamaksi p√§iv√§ksi Leville. K√§ytiin mm Taivaan valkeiden tonttulassa  porokeitolla ja Levin huipulla lenkill√§. Keskustasta l√∂ydettiin ihana King Crab-ravintola, joka sattumoisin oli AUKI. Kun ei ole sesonkiaika, ei ole ihmisi√§, eik√§ ihmeesti vaihtoehtoja, miss√§ vatsaansa t√§ytt√§isi.

Taivaan valkeatLevin huipulla oli hiukka tuulista
kaksi komiaa, maisema ja Jaska :)

Leviltä Lemmenjoelle ajellessa päätettiin tehdä kulttuurimatka Kaalimaahan Pokassa ja tutustua Taatsin Seitaan sekä Taatsin "kirkkoon"... Hieno nähtävyys - olisi pitänyt hetki hiljentyä.Taatsin seita
Jylhä Taatsin seita sijaitsee Kittilän koillisosassa, noin 11 kilometriä Pokan kylästä luoteeseen. Seita on luonnon muovaama kymmenisen metriä korkea ylöspäin kapeneva kivipaasi Taatsijärven kallioisella rannalla. Samuli Paulaharju kuvailee kohdetta teoksessaan Lapin muisteluksia (1922):
"Syvimm√§ss√§ syd√§nmaassa, korkealla Kitisen latvoilla, on Taatsin seita, ristim√§tt√∂m√§n kansan kuulu jumalainen…Pienen jyrkk√§rantaisen Taatsij√§rven pohjoisrannalla, √§kkijyrk√§n pahtasein√§n suojassa, se seisoo kuin mahtava r√∂yhyinen peikko, harmaa vuoren√§ij√§. --- Aikoinaan sanotaan ukon p√§√§ss√§ olleen "lakinkin", kivimuodostuman kuin lapin√§ij√§n nelikolkkap√§√§hineen, mutta uskottomat ihmiset ovat karistaneet sen maahan."

Taatsinkirkko

Lähellä seitakiveä on Taatsinkirkkona tunnettu pystysuora kallio, joka avautuu Taatsijärven selälle. Kalliopahtaa on uhrimenojen ohella käytetty tehokkaana peuranpyyntipaikkana. Paikan nimitys on kuvaava - kallion seinämät antavat äänelle kirkkomaisen kaiun, ja kallion voi nähdä muodostavan kirkonpenkit. Pahdan laakeaa ylätasannetta on myöhemmin käytetty kirkonmenojen toimituspaikkana. Paulaharju kirjoittaa:
"Vesi juoksee siell√§ ja tippuu ja ottaa kaijun niinkuin saarnattaisiin siell√§. Se on niinkuin huone. Sanothan, ett√§ se on j√§ttil√§isten tekem√§. Lappalaiset ovat laittanhet uhriaan siell√§ p√§√§ll√§, poronsarvia ja kalanp√§it√§, peuransarvia ja luita. Aina laskiaisiltana kun on keitetty poronkoparoita, on luut viety sinne. Ja kalanpyynnist√§ on my√∂s viety osa sinne. Kallion alle ovat uhrinsa panhet. Taatsinkirkon alla ovat lappalaiset laulanhet seitarukouksiansa. Se kun kumisi, siksi siell√§ lauloivat." (Seitoja ja seidan palvontaa 1932)

miten niin pystysuora?  ihan t√§√§ on tasianen
n√§√§ on ne kirkonpenkit 

Kommentit