oppia ikä kaikki ja taas leireiltiin

Hippu patoamassa

Viikonloppuna oli kahden päivän ESR-leiri Vihdissä ja tietysti mukana myös hippu ja jaska. Kouluttajina Martti  Piipponen (tottis) ja Rekoriuksen Reijo (jälki). Hippu ja jaska ilmoitettuina jäljelle.

Loistavaa oppia saatiin taas roppakaupalla. Vaikka jälkilöissä oli kymmenkunta koirakkoa eikä pellot järin suuria olleet niin tiivitä ja hyviä harjoituksia saatiin aikaiseksi.  Rekoriusta lainatakseni..
"peltoja ei saa hukata" on ihan hyvä muistaa, kun suunnittelee jälkikaaviota. Ei myös pidä ahnehtia vaan miettiä minkälaisen harjoituksen tekee ja pysytellä suunnitellussa kaaviossa.

Ekana päivänä hipulle tehtiin pitkä suora-esine- tiukka piikki-suoralla esine-tiukka piikki- suoralla esine-kulma-10 askelta-kulma -loppusuora ja päässä esine. Sekä jäljen alussa että päässä ruokaa
20-30 askeleella. Alku lähdettiin hieman huoletonna, mutta ekan esineen jälkeen alkoi tehdä töitä.
Piikit meni hyvin ja esineilmaisut yhtä lukuunottamatta ok. Loppuherkut oli hyvä idea, koira rauhoittui huomattavasti ja mielikuva mukavasta jäljestä jäi koiran päähän. Ja huomioikaahan, että näin monipuolinen harjoitus mahtui n 100m pitkälle ja reilu kymmenkunta metriä leveälle kaistaleelle.Seuraavan päivän harjoitus mahtui n 5m kaistaleelle!  :)  Painotus oli saada hyviä lähtöjä ja hipun oli määrä tulla seuraamaan metsänreunasta edellisen koiran harjoitusta . Kateus muiden jäljestä tekikin tehtävänsä ja koira tuli töihin entistä vahvemmalla vietillä. 
Jälki, 5m suoraa muutamilla herkuilla ja sen jälkeen muutama tiukka siksakki. 25 askelta suoraa, muutama nami ja taas tiukat siksakit, suoraa ja siksakkia, lopussa kymmenkunta askelta nameilla, ainoastaan päässä oli esine. Olipa tarkka koira :) 

Hyvä viikonloppu ja oppina "ei se määrä vaan se laatu", eli panostetaan 110% jäljen suunnitteluun, 110% jäljen tekoon ja 200% koiran lukemiseen. Tuo viimeinen lause on valitettavasti minulle se vaikein vaihe. Hippu kyllä osaa, mutta ohjaaja ei :/

 Jaska lähdössä jäljelle :)Jaskalle haettiin hyvää tunnetilaa lähteä jäljelle ja ajaa jälki vahvasti ja halukkaasti. Tärkeää ohje oli muistaa, että koiralle tulee jäädä hyvä muistikuva jäljen lopusta joten namia oli jaskallakin runsaasti lopussa. Ennen paalulle tuloa oli myös ns valmistelevalle jäljelle (eli se suora joka johtaa paalulle) tiputeltu muutamia nameja jotka koira sai "varastaa". Näiden tarkoituksena herättää koiran kiinnostus ja halu löytää lisää herkkuja.
Hyvin meni jaskan jäljet ja esineilmaisut ja haettu hyvä tunnetila jäi päällimmäisenä mieleen.

Taas yksi mahtava leiri takana ja mietintämyssy täynnä työstettäviä oppeja :)

Kommentit